Olet älykäs, koska et ymmärrä taikatemppuaPidän itseäni usein totaalisena idioottina. Viimeksi tämä tapahtui eilen, kun tyttöystäväni joutui viidennen kerran muistuttamaan ulko-oven viereen jääneestä roskapussista. Eikä hän edes asu samassa asunnossa. Näköjään ihan kaikkea ei taikurikaan osaa kadottaa.


Vielä palikammaksi koen itseni silloin, kun seuraan toisen taikurin esitystä ja yritän ymmärtää, mitä tapahtuu. Edes vuosien ammattiurasta ja SM-palkinnoista ei näytä olevan apua. Mutta oon oppinut hyväksymään asian, sillä tiedän, ettei vika ole mun älykkyydessä, vaan jossain ihan muualla.


Toisin kuin ihmiset yleensä ajattelevat, älykkyysosamäärällä on vain vähän tekemistä sen kanssa, että ymmärtääkö taikatempun salaisuuden vai ei. Tämän todistaa se, kuinka hyvin taikatemput toimivat niin korkeasti koulutetuille kuin peruskoulunsa päättäneille.


Klassinen vitsi siitä, että insinöörit ovat taikurin pahin painajainen, ei voisi vähempää pitää paikkaansa. Ainakaan heidän älykkyytensä vuoksi. Toki insinöörit saattaa sitten muulla tavalla olla perseestä. Esimerkiksi viivyttämällä tempun etenemistä sekoittamalla korttipakkaa monta tuntia. Mutta mitä tulee taikurin esitykseen, niin insinöörit ovat yleensä niitä, jotka ovat yleisössä kaikista eniten pihalla.


Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, kuinka suurin osa taikatempuista on suunniteltu: niiden toimiminen on täysin riippuvaista katsojan luottamuksesta itseensä ja kykyihinsä. Ja älykkäät ihmiset ovat juuri heitä, ketkä luottavat muita enemmän omaan ajatteluunsa.


Mikäli ihminen kykenee aidosti kyseenalaistamaan omia havaintojaan ja muistikuviaan, niin suurin osa taikatempuista ei toimi häneen. Sillä juuri näitä asioita taikuri on pyrkinyt yleisön huomaamatta manipuloimaan taikatemppua tehdessään. Ja koska älykkäät ihmiset muita harvemmin osaavat kyseenalaistaa itseään, uppoaa heihin taikatemput selvästi helpommin kuin heidän yksinkertaisempiin lajitovereihinsa.


Toisin sanoen, mitä helpompi sulle on esittää taikatemppuja, sitä enemmän sinulla kaiken logiikan mukaan on älynlahjoja!


Kyllä, luit oikein!


Ei olekaan siis ihme, että Suomessa on paljon helpompi toimia ammattitaikurina kuin Ruotsissa. Me ollaan poikkeuksellisen älykästä ja sivistynyttä kansaa, sillä meidät on lapsesta asti opetettu ymmärtämään, tutkimaan ja analysoimaan asioita. Ja toisin kuin ihmiset uskovat, niin juuri tämä seikka tekee taikurina työskentelyn Suomessa harvinaisen helpoksi.


Jos siis esitykseni teki sinuun vaikutuksen, voit taikurin luvalla pitää itseäsi tarkkaavaisena ja älykkäänä ihmisenä!

Julkaisut
Arkisto