Näin taikuri manipuloi muistiasiJos mä jotain toivon, niin sitä, ettei mun henki olisi koskaan mun muistin varassa. Ja jos totta puhutaan, sunkin kannattaisi toivoa sitä. Tiedän nimittäin ammattini kautta, kuinka helppo sitä on vedättää kuin ikäihmistä autokaupoilla. Ja seuraavaksi kerron teille, miten se tapahtuu.


Muistaminen on aivan pirun monimutkaista. Meidän aivot ei toimi niin kuin videokamera, joka tallentaa kokonaisia tapahtumaketjuja todellisuudesta. Päin vastoin me napsitaan muistiin pieniä välähdyksiä sieltä sun täältä. Ja näitä välähdyksiä me yhdistellään toisiinsa päättelemisen kautta. Tässä onkin porsaanreikä, miten meidän muistiin voi päästä ulkopuolelta käsiksi. Jos me päätellään väärin, me muistetaan väärin. Valemuisto syntyy silloin, kun meidän mieli vastaanottaa virheellisen, mutta tarpeeksi uskottavan tarinan siitä, mitä on tapahtunut. Toisin sanoen avain meidän muistoihin on sillä, jonka tarinaa me ei osata kyseenalaistaa!


Ihmisen muisti on petollisen haavoittuvainen. Maailmalta löytyykin runsaasti esimerkkejä tilanteista, joissa ihmiset ovat tahattomasti tai tahallaan manipuloineet toistensa muistoja. Jokin aika sitten paljastui, että poliisien aggressiiviset kuulustelutekniikat ovat tuottaneet silminnäkijöiden muistoihin kuvitteellisia tapahtumia ja henkilöitä rikospaikalle. Jotkut syyttömät ovat olleet jopa vakuuttuneita siitä, että he ovat tehneet rikoksen. Puhumattakaan terapeuteista, jotka ovat huolimattomalla puheellaan synnyttäneet potilailleen muistikuvan, että he ovat lapsena joutuneet hyväksikäytön uhriksi. Ja sitten on vielä taikurit..


Toivottavasti kollegat ei hirtä mua kiveksistä kattoon, kun avaan sanaisen arkkuni. Taikurit ovat täysin armottomasti hyväksikäyttäneet tätä ihmispsyykkeen ominaisuutta jo vuosisatojen ajan..


Okei, tässä tulee. Taikurit jakaa muistin manipuloinnin kolmeen osaan: muistikuvien poistaminen, muokkaaminen ja istuttaminen. Muistojen poistamista taikurit ovat hyödyntäneet tilanteissa, joissa on perusteltua "piilottaa" taikatempun heikkoja kohtia. Jälkikäteen temppua analysoidessaan mysteeri tekee yleisöön vahvemman vaikutuksen, kun se on unohtanut prosessiin liittyneet epäilyttävät kohdat. Muistojen muokkaamista taikurit taas käyttävät esimerkiksi tilanteissa, joissa olisi eduksi, että yleisö muistaa taikatempun huippukohtaan johtaneet tapahtumahetket väärässä järjestyksessä. Valemuiston istuttaminen sen sijaan palvelee taikurin mainetta niin, että yleisö saattaa muistaa taikurin tehneen jotain aivan muuta, kuin todellisuudessa teki!


Miten tämä sitten tapahtuu? En saa mennä tarkkoihin yksityiskohtiin, mutta tämän verran paljastan. Kaikki liittyy puheeseen, suggestioihin, ajoitukseen ja erilaisiin häiriötekijöihin. Kyse on siitä, että taikuri käyttää erilaisia vuorovaikutushakkerointiin kehitettyjä työkaluja vaikuttaakseen tarinaan, jota yleisö itselleen kertoo..


Tässä yksinkertainen ja tehokas esimerkki valemuiston synnyttämisestä. Olen itse käyttänyt tätä ammattitaikurina useasti. Kuuntele tarkkaan. Taikuri levittää korttipakan yleisön eteen ja pyytää avustajaa valitsemaan itselleen pelikortin. Näin tehtyään yleisö painaa pelikortin mieleensä ja avustaja työntää kortin haluamaansa kohtaan pakassa. Seuraavaksi taikuri sekoittaa pelikortit ja antaa ne katsojan käteen. Sitten avustajaa pyydetään ottamaan mikä tahansa kortti pakasta ja laittamaan se pöydälle. Yleisö hämmästyy, kun pelikortti käännetään ympäri. Se on nimittäin sama, joka tempun alussa valittiin. Näin päättyi ensimmäinen temppu ja taikuri siirtyy seuraavaan sanoilla: "Ota kortit, mutta tällä kertaa sekoita ne sun selän takana niin, etten mä näe..."


...Huomasitko, mitä tapahtui?


Eihän katsoja ensimmäisessä tempussa sekoittanut pakkaa, vaikka taikuri niin sivulauseessa vihjaileekin!


Näin taikuri voi luoda yleisölle valemuiston siitä, että korttitempun alussa avustaja sekoitti pakan. Kun tämä tehdään oikealla itsevarmuudella ja tyylillä, niin hyvin suurella todennäköisyydellä yleisön mielessä rakentuu valemuisto taikurin toivomalla tavalla. Ovelaa, eikö totta?


Tässä oli vain simppeli esimerkki siitä, kuinka taikuri voi hyödyntää valemuistoja esityksessä. Niiden lopullinen tavoite on tietysti palvella katsojaa itseään. Taikurit ovat viihdyttäjiä, joiden tavoite on luoda yleisölle mahdollisimman taianomainen tunnelma. Ja yleisölleen omistautunut taikuri tekeekin kaikkensa sen tunnelman eteen. Taustalla on siis viaton ja hyväntahtoinen juttu.


Toisin kuin siinä, että pikkuveljeni luulee vieläkin olevansa mulle 20€ velkaa..

Julkaisut
Arkisto