Neljässä vuodessa Suomen mestariksi


Vuonna 2013 näin ensimmäisen taikatempun illanistujaisissa. Olin tutustunut työprojektin kautta joensuulaiseen Joona Mäntyseen. Hän esitti korttipakalla ilmiöitä, jotka jättivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Muistan edelleen, kuinka Joona laski jokerin kädelleni ja hetken kuluttua se muuttui pelikortiksi, jota vain mielessäni ajattelin. Sitä tunnetta on vaikea sanoin kuvailla, kun näkee jotain sellaista, jonka pitäisi olla kirjaimellisesti mahdotonta. Sinä iltana koetut tunteet ja ajatukset sytyttivät liekin, joka on palanut aina tähän päivään asti. Joona suostui opettamaan minua ja matka taikuuden maailmaan sai alkaa.

Prosessi

Heti seuraavana päivänä kävin ostamassa Lempäälän R-kioskilta korttipakan. Muistan vieläkin, miltä juuri avattu korttipakka tuoksui ja kuinka liukkaalta se tuntui käsissäni. Ensimmäisen vuoden harjoittelin korttipakan käsittelyä noin 5-10 tuntia päivässä ­ se tekee vähintään 1865 tuntia harjoittelua ensimmäisenä vuonna. Voit vain kuvitella, kuinka monta kertaa olen noukkinut korttipakan lattialta, kun kortit ovat tippuneet käsistäni ja lentäneet ympäriinsä. Parissa viikossa saavutin henkisen tilan, jossa korttien tippuminen ja epäonnistuminen eivät enää ärsyttäneet. Päin vastoin jokaisen tippuneen kortin kohdalla tiesin, että olen lähempänä tavoitettani: olin päättänyt, että minusta tulee taikuri.

Ensimmäiset puolitoista vuotta kuluivat teknisen harjoittelun lisäksi hyvin pitkälti erilaisten temppujen opiskelemiseen. Jotkut kollegat ovat jälkeenpäin sanoneet, että olin jo parin vuoden kohdalla teknisesti taitavampi kuin useat ammattilaiset. Uskon, että yksi syy menestykseeni kyseisellä osa-alueella oli se, että olin valmis uhraamaan niin paljon aikaa harjoittelemiseen. Lisäksi minulla on ollut alusta asti mentori, joka on ollut valmis käyttämään lukemattomia tunteja ohjaamiseen ja opettamiseen. Mentori on oikeastaan yksi suurimmista siunauksistani, sillä Suomessa on hyvin vähän kovanluokan tekijöitä, jotka ovat valmiita opettaja­-oppilas-suhteeseen.

Vuoden harjoittelemisen jälkeen aloitin myös aktiivisen verkostoitumisen muiden taikureiden kanssa. Nälkä päästä Suomen kovimpien tekijöiden kanssa samaan pöytään oli suuri. Aktiivisuuteni palkittiin ja pääsin sisälle suomalaiseen taikuriyhteisöön. Löysin hyvin nopeasti taikureita, jotka jatkoivat samanlaisen intohimon taikuutta kohtaan, ja ystäväpiirini alkoi laajentua. Uskon, että oli asia mikä tahansa, niin yksi tärkeimmistä tekijöistä kehittymisessä on yhteisöllisyys. En ole missään vaiheessa ollut taikuri, joka kulkee eteenpäin yksin. Päin vastoin olen alusta asti ollut kiinnostunut muiden tekemisestä, ideoista ja ajatuksista.

Elokuussa vuonna 2015 siirryin täysipäiväiseksi taikuriksi. Alusta alkaen olen halunnut menestyä. Mielestäni menestyksessä on kyse pitkäjänteisestä ja kärsivällisestä epäonnistumisesta, itsekriittisyydestä ja jatkuvasta lähtöruutuun palaamisesta. Voittajan ja häviäjän ero on usein siinä, että voittaja on ollut valmis näkemään enemmän vaivaa. Muistan kerran, kun yksi taikuri tuli opetukseeni. Hän sanoi kahvikupin äärellä, että hän on harrastanut taikuutta yli kymmenen vuotta. Kerroin hänelle, että olen tehnyt itse vasta kaksi vuotta. Hän katsoi minua hämmästyneenä ja kysyi:“Mitä ihmettä sä olet oikein tehnyt viimeiset kaksi vuotta?” Vastasin: “Ei, vaan kysymys kuuluu, mitä sinä olet tehnyt viimeiset kymmenen vuotta?”.

Mestariksi

Pari viikkoa sitten ylitin itseni ja osallistuin Helsingissä Ravintolataikuuden SM-kilpailuihin. Kyseinen titteli on hyvin haluttu alalla ja kilpailun taso on vuosittain korkea. Muistan kulkeneeni koko kilpailupäivän kuin sumussa. Kyseessä oli ensimmäinen kilpailuyritykseni ja pelkäsin ja jännitin todella paljon. Kun muut valmistautuivat esityksiinsä, minä rukoilin alakerran vessassa ja pelkäsin kuollakseni sitä, että tulen epäonnistumaan ja nolaamaan itseni. Kun tuli aikani esiintyä, kaikki negatiiviset tunteet katosivat ja valtava rauha valtasi mieleni. Tunsin olevani juuri oikealla paikalla.

Onnistuin pääsemään karsinnoista jatkoon. Finaalissa tein jälleen parhaani. Kun palkintojen jako koitti, minut julistettiin uudeksi Suomen mestariksi. On vaikea kuvailla sanoin, mitä tunsin tuolla hetkellä. Voittopuheeni jälkeen menin takaisin samaan alakerran vessaan ja vain itkin.

Olen paljon reflektoinut viimeisen neljän vuoden aikana kuljettua matkaa. Matka ei ole ollut helppo, mutta se on ollut sen arvoinen. Voin kokemuksesta sanoa, että lyhyessäkin ajassa voi saada paljon aikaan, kun antaa kaikkensa. Jos minäkin pystyin siihen, pystyt sinäkin.

Voit katsoa voittopuheeni klikkaamalla tästä


Julkaisut
Arkisto